Arama

12 Şubat 2007 Pazartesi

Talk Radio (1988)

**** Stone Amerikan Medyasını Sorguluyor ****

Konusu şöyle; Barry Champlain (Eric Bogosian) radyoda sohbet programı sunucusudur. Arayanlarla kaba konuşur, suratlarına kapatır telefonu, genelde sinirlidir (birilerini hatırlattı mı?) Programının yerel radyodan ulusal yayına alınması ihtimali çıkar. Radyo kanalı programını inceleyip karar vermesi için birini gönderir, patronu da biraz dikkatli olmasını ister. Barry bildiği gibi program yapmaya devam etmekte ısrarlıdır.

Ne anladım; politik doğruculuk gibi kavramlara pek takılmayan bir radyo sunucusunun nasıl bu işe girdiğini, karısı ile ilişkilerinin gelişim ve bitişini, işinde nasıl buralara gelebildiğini geri dönüşlerle izlerken bir yandan da daha büyük ve popüler olmak adına kendinden ödün verip vermeyeceğinin hikayesini izliyoruz. Bogosian kendi yazdığı oyunda döktürüyor. Oliver Stone büyük kısmı bir radyo istasyonunda geçen hikayeden yüksek tempolu bir film çıkartmış. Scrubs dizisinin Dr. Cox'u burada sunucunun teknik yardımcısı rolünde akılda kalıcı. Alec Baldwin patron rolünde bildik oyunculuğunu sergiliyor ama çok genç (ee 20 yıl öncesi). Sunucunun programını dinleyenlerin neredeyse tamamı adamdan nefret ediyor, tehdit ediyor. Düşünce özgürlüğünün sınırlarının şiddetle çizilmesi konusunun sadece bizim sorunumuz olmadığını görüyoruz.

Aklımda kaldı; filmin finaline doğru Barry'nin bu işi neden yaptığına dair dinleyicilerine yaptığı konuşması filmin derdini özetleyen bir sahne ve son olay da Amerikada bile böyle oluyor ve havlayan köpek ısırıyorsa bizde haydi haydi normal dedirtti.

Sonuç; Oliver Stone'nun kaliteli işlerinden.

7 şubat çarşamba tek başıma evde izledim

http://www.imdb.com/title/tt0096219/

Hiç yorum yok: