Arama

25 Şubat 2007 Pazar

Letters from Iwo Jima (2006)

**** Sevgili Iwo Jima ****

Konusu şöyle; 2005 yılında Iwo Jima adasında yapılan arkeolojik incelemeler sırasında tepelere kazılmış tüneller ve bunlardan birinde yere gömülü mektuplar bulunur. Bunların hikayesini izlemek üzere 1944'e, bu adada yapılan ve savaşın dönüm noktası olan çatışma günlerine döneriz.

Ne anladım; Clint baba, geçen sene Flags Of Our Fathers ile beraber toplam 4.5 saatlik savaş filmi çıkarttı, tabi bunlara savaş filmi denebilirse. Sürükleyici, aksiyona dayalı bildik savaş filmleri değil bunlar. Karakterler belirleyip onların geçmişlerini ve neden burada olduklarını anlatan tahlil çalışması daha çok. Diğeriyle artarda çekilen bu film, bu sefer aynı olayın Japonya tarafını anlatıyor. Diğer filmde Amerikalıların o dönemdeki ekonomik sıkıntılarını görmüştük, bu sefer Japonların içinde bulunduğu sefaleti, kaybedecekleri belli olan bir savaşı ve öleceklerini bilerek geçirdikleri son günlerini izliyoruz. İlk filmle karşılaştırırsak daha da ağır tempolu, ilk tüfek atılması filmin ellinci dakikasında oluyor. Yalnız filmin bir yerinde koptum; gözleri kör olup kendini vuran askeri general sandım, sonra generalin kendisi başka bir yerde çıkınca iyice kafam karıştı. Neyse o benim dikkatsizliğim sonuçta filmi bağlamaz.

Aklımda kaldı; öyle bir rengi var ki filmin, elini sürsen is bulaşacakmış gibi. Bir grup askerin onurlu ölelim diye el bombalarıyla kendilerini havaya uçurdukları sahne. Gene sahilde ama bu sefer boş Iwo Jima sahilinde, güneş batımıyla final. Ken Watanabe, General rolünde, Kezunari Ninomiya da Saigo rolünde süperler.

Sonuç; savaş çok kötü birşeydir. Tıpkı cehalet gibi (cenk erdem'in One yorumundan)

24 şubat ctesi merve ile capitolde izledik.. salon 13

http://www.imdb.com/title/tt0498380/

1 yorum:

volkan dedi ki...

savaşma calış...
çalışmak sevişmeyi de kapsıo zaten...üzerinde çalış gibi :)