Arama

26 Şubat 2007 Pazartesi

Stranger Than Fiction (2006)

***** Herkes bir binadan aşağıya atlamayı düşünür *****

Konusu şöyle; hayatını bir şablon içinde yaşayan, yatacağı kalkacağı dakikalar, diş fırçalarken yapacağı hareketler, yolda atacağı adımlara kadar cetvelle çizilmiş olan vergi memuru Harold Crick bir gün gaipten sesler duymaya başlar. Bir kadın sesi Harold'un hayatını anlatmaktadır. Kadın; Kay Eiffel isimli meşhur bir yazardır ve her romanında ana karakteri öldüren yazar son romanında yazar tıkanması yaşamaktadır. Harold hayatını kurtarmak için yazarı aramaya başlar.

Ne anladım; bembeyaz dairesinde yazar Eiffel, Bruce Almighty'de Morgan Freeman'nın canlandırdığı siyah tanrıya benzer şekilde kadın tanrı ama adı konmamış. Son eserinin de kahramanını öldürecek çünkü zaten her hayatın sonunda ölüm var, tüm enerjisini ona daha ilginç ve kabul edilebilir bir ölüm bulmaya adıyor. Harold'ın köşeye sıkışmış, yalnız, modern ama mutsuz insan çemberinden kurtulması için illa ki birinin ölümden bahsetmesi gerekiyor. Will Ferrell Melinda ve Melinda'dakine benzer sakin bir oyun sergiliyor geneldeki abartılı oyunculuğuna nazaran. Aynı şekilde gardiyan/asistan rolünde Queen Latifah'da en sakin oyununda. Maggie Gyllenhaal süper. Truman Show, Eternal Sunshine Of the.. türevinden ilginç bir fikir üzerine kurulu bir film.

Aklımda kaldı; Harold'ın hayatının nasıl kurallara bağlı olduğunu anlatmak için sağdan soldan sürekli ölçü ve rakamların çıkması. Harold'ın yeni öğrendiği gitarla Whole Wide World'ü çaldığı sahne. Kızın yaptığı kurabiyeler aklımdan çıkmadı.. Finalde kendi ölümünü okuyup başka şekilde bitemez bu kitap dediği çözümü de beğendim. (Çocuğu kurtarması gerekiyor falan..)
Replik: Little did he know that this simple seemingly innocuous act would result in his imminent death.

Sonuç; çok beğendim

26 şubat ptesi akşamı izledik.

http://www.imdb.com/title/tt0420223/

Hiç yorum yok: