Arama

13 Şubat 2007 Salı

Das Leben Der Anderen (2006)

**** Vicdanlı telekulak ****

Konusu şöyle; 80'lerde Doğu Almanya'da rejim karşıtı olanları takip eden, gerektiğinde sorgulayıp bilgi almaya çalışan ve işinde başarılı bir memurdur gizli ajan Wiesler. Kültür bakanı, sosyalist camiada ünlü oyun yazarı Dreyman'nın sevgilisine göz koyunca Wiesler onların evini dinleme ve yasadışı faaliyetleri varsa bulmak ile görevlendirilir. Kendi kupkuru yaşantısının yanında bu dünyayı görmek onu derinden etkileyecektir.

Ne anladım; Almanyanın 2006 için yabancı film dalında oscar adayı olan, adı sanırım "Başkalarının Hayatları" manasına gelen bu film güçlü bir drama. Alman sineması; Untergang (Hitler'in son günlerinin anlatıldığı), Tünel gibi yakın tarihine döndüğü filmlerle belirli bir görsel tutarlılık ve hikaye anlatım tarzını oturtmuş durumda. Burada hikaye daha kişisel, bir kişinin yaratabileceği farklılık üzerine düşündürüyor. Gözlerimi kaparım vazifemi yaparım deseydi ne olurdu?

Aklımda kaldı; soğuk savaş döneminde politik tehlike olarak görülen insanların gizlice dinlenmesi ve takip edilmesine ait istihbarat kayıtlarının duvarın yıkılmasından sonra halkın incelemesine açılması ne güzel bir hareketmiş. Adamlar çok yanlışlar yapıyorlar ama en azından biraz kendileriyle hesaplaşıyorlar sonrasında.

Sonuç; tarafsız ve tutarlı bir politik film

4 şubat pazar evde merveyle izledik

http://www.imdb.com/title/tt0405094/

4 yorum:

volkan dedi ki...

oturup gitar çalacağına film üstüne film izliosun pes doğrusu...

volkan dedi ki...

(o))) :)

katalay dedi ki...

hareket çekme hareketin kralını görürsün (((o) solağım ben

volkan dedi ki...

-_-*,,|,