Arama

12 Şubat 2007 Pazartesi

Oyun (2005)

****Tiyatro mu yapsak****

Konusu şöyle; 2003 yılında Mersin Aslanköy'de bir grup kadın, kendi yaşamlarından esinlenip sorunlarını anlatacak bir tiyatro oyunu hazırlayıp sergilemek için uzun süreli bir çalışmaya girerler. Köy öğretmeninin yönlendirmeleri ile dışarıdan bakınca birbirinin aynı ama aslında hiç benzemeyen dokuz kadın bir amaç için bir araya geliyor.

Ne anladım; bu kadınlar öyle şeyler söylüyor, öyle kelimeler kullanıyorlar ki sık sık bir köylü böyle konuşamaz diye düşündüm, sonra da utandım kendimden, niye yapamasınlar ki. Kadınların sorunlarını dert edinen bir film için çok güzel bir çıkış noktası. Bu işe giriştikten sonra bu kadınların kocalarıyla da köyleriyle de ilişkilerinde ciddi bir değişim gözlenebiliyor. Bir gösterinin, oyunun hazırlanışı ile ilgili filmlerde film ilerledikçe oyunun da adım adım gelişmesi çok başarılı verilmiş, oyunun finalinin filmin finaline başarıyla gelişi de film içinde film için güzel bir örnek olmuş.

Sonuç; oyuncuların performansı gerçekse de kurmacaysa da bravo.

11 şubat pazar kıvanç, idil ve aslı ile onların evinde izledik. Projeksiyonu götürdüm

http://www.imdb.com/title/tt0466916/

2 yorum:

Merve dedi ki...

Film gerçekten çok güzeldi.Mersin'in bir köyünde yaşayan kadınların böyle bir iş yapmaya karar vermeleri,eşlerinden bunun için izin alabilmiş olmaları ve tiyatro ile birlikte kişiliklerinin değişimi çok güzeldi.Kendilerine olan güvenlerinin yerine gelmiş olması,daha önce çekindikleri ,utandıkları birçok şeyi yapar konuma gelmeleri çok ilgimi çekti.Mesela bu kadınlar kıyafetlerinden dolayı şehirdeki insanlardan çekinen ,şehire inmekten utanan insanalr artık naylon ayakbı ile bile şehire inerim.Bizi biz olduğumuz için kabul etsinler yaklaşıma kavuşuyorlar.Herkes izlemeli.

Kıvanç Kışlal dedi ki...

Evet, Merve'nin değindiği nokta çok önemli gerçekten; iç zenginliği geliştirmek, parayla erişilemez bir doğru düşünce yapısı geliştiriyor, bu da parayla geliştirilmeye çalışan kişiliklerde oluşan ve toplumu da kötüye götüren birçok şeyi daha balından engellemiş oluyor. "Çiğ" kelimesi sanırım aradığım