Arama

12 Şubat 2007 Pazartesi

Flags Of Our Fathers (2006)

**** Eastwood kahramanlık kavramı üzerine düşünüyor ****

Konusu şöyle; İkinci dünya savaşının sonlarına doğru Amerika, savaşına para desteği bulmakta zorlanmaktadır. Iwo Jima'daki bir muharebenin kazanılmasının ardından bir bayrak dikilme sahnesi resmedilir ve bu resim ülkede bir moral kaynağı olur. Tesadüfen oluşan bu karede yer alan askerler ülkelerinde kahraman olarak gösterilip propaganda malzemesi olarak kullanılırlar, ancak gerçek biraz farklıdır.

Ne anladım; Eastwood Iwo Jima da gerçekleşen savaştan iki hikaye bulmuş ikisini de çekmiş iki ayrı filmle. Gösterime giren ilki olan bu filmde savaştan Amerika tarafından bir hikaye anlatılıyor. Bir grup asker gerçekte ne olduklarına bakılarak değil bir imaja değer verilerek el üstünde tutuluyor. Finaldeki çekim (bayrak hikayesinin ardından hepsinin denize girerek şakalaştıkları ve adım adım kameranın geri çekildiği) ve onun üzerindeki final konuşması, savaş, medya ve halkın nasıl manipülasyona açık olduğu, savaşlarda cephedeki askerlerin aklında bir millet, bayrak gibi kavramlardan çok arkadaşlarını korumak güdüsünün kahramanlığın temeli olduğunu söyleyen, kısacası bunlar üzerinde seyirciyle beraber düşünen bir film bu. Hikaye Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok'u hatırlattı bana.

Aklımda kaldı; bu elemanları bir savaş sahnesinde, bir çatışmada, gece bir tepeye yaklaşırken ve tırmanırken izliyoruz bir süre. Sonra en tepeye vardıklarında kamera gerçi çekiliyor ve görüyoruz ki aslında bir amerikan futbolu stadyumunda kurulmuş platodalar ve maçtan önceki halkı gaza getirecek gösterilerini yapıyorlar, patlama sesleri aslında havai fişekleri, efektler yanıp sönen stadyum ışıklarıdır.

Sonuç; tekrar eden sahneler rahatsız ediyor biraz da uzun süresi sıkıntıya sebep oluyor ama gözardı edilemeyecek bir film

Sinemada izlediydik

http://www.imdb.com/title/tt0418689/

Hiç yorum yok: