Arama

29 Ekim 2007 Pazartesi

Hoax (2006)

**** Yalançı ****

Konusu şöyle; Clifford Irving yazdığı kitabın basılması için uğraşan aslında iyi ama bir türlü başarıyı yakalayamamış bir yazardır. İyice umutsuz bir duruma düştüğünde hiç kimseyle konuşmayan ama tüm Amerika'nın merak ettiği adam olan Howard Hughes'un otobiyografisini yazmak gibi bir fikir gelir aklına. Sorun şudur ki adam ulaşmak imkansızdır ancak yazılanların yalan olduğunu ispat etmek de aynı derece de imkansızdır.

Ne anladım; yakın geçmişte bir Scorcese filminde biraz yakından tanıma imkanı bulduğumuz Amerikan sineması ve havacılığının paranoyak ismi Howard Hughes'un bir dönem nasıl bir etkisi olduğunu bu sefer Lasse Halström'ün filminde görüyoruz. Burada izlediğimiz bir yazarın bir yalan yaratma ve onu koruma çabası. Catch Me If You Can'deki Abagnale'in hikayesine benziyor ama onun kadar geniş bir dolandırıcılık öyküsü değil karşımızdaki, altı üstü bir kitap yazılmaya çalışıyor ve sonrasında büyük bir skandal çıkıyor. Filmin sonu öyle büyük bir sürpriz içermiyor ve ciddi aksiyon da yok ama Richard Gere'in iyi bir oyuncu olduğunu görüyoruz özellikle ses kaydını dinleyip taklit ettiği sahne hoşuma gitti. Alfred Molina'da çok dengeli ve sevilebilir bir yardımcıyı canlandırıyor. Adamın yaptığı gerçekten yalancılık mı ve kötü bir şey mi yoksa zaten magazin ve yayın dünyası ilgi çekici hikayeler yaratmakla ilgili ve hakkını veriyor mu?

Aklımda kaldı; yayınevi bürosunda Richard Gere'i arkadan gördüğümüz ve itiraf ettiği ama kameranın dönüşü ile aslında duyduğumuzun onun düşünceleri olduğunu gördüğümüz sahne.

Sonuç; hoşuma gitti

29 Ekim pazartesi izledik

http://www.imdb.com/title/tt0462338/

Hiç yorum yok: