Arama

7 Ekim 2007 Pazar

They Shoot Horses, Don't They (1969)

***** Yowza! Yowza! Yowza! *****

Konusu şöyle; 1930'larda Amerika'daki büyük depresyon yıllarında, ekonominin durgun olduğu, işsizliğin had safhada olduğu yıllardayız. Aç insanlar sırf arada verilen yemeklerden faydalanmak için en uzun süre kim dans edecek yarışmalarına katılıyor. Güneşi izlemekten başka derdi olmayan Michael Sarrazin (Robert Syverton) tesadüfen eşi yarışmaya katılamayan Gloria Beatty (Jane Fonda)ye eş olarak yarışmaya girer ve 1200 saatin üzerinde sürecek maraton başlar (50 günden fazla)

Ne anladım; köşe yazarlarının sıklıkla yazıp hava attıkları filmi sonunda izledim. Varoluşçu romanların başkişilerini andıran Sarrazin (özellikle Camus'un Mersault'unu) son derece kırılgan ve edilgen görünen bir kişilik. Güçlü kadın karakter rolünde Jane Fonda tanındığı personasının temellerinden birini bu rolle atıyor. Organizatör Rocky rolünde Gig Young'da unutulmaması gereken bir oyun sergiliyor. Klasik bir yarışmayı kim kazanacak acaba üzerine kurulu film değil de özellikle finaliyle bambaşka bir dönem portresine dönüşmesi filme tarihsel açıdan da çok değer katıyor.

Aklımda kaldı; ikinci zamana karşı yarıştaki yavaş çekimleri içeren enfes kurgu. Canla başla yarışan hamile kadın. Bir avuç sent için insanların yaptıkları.

Sonuç; depresif filmlerin zirvelerinden

6 ekim ctesi izledik

http://www.imdb.com/title/tt0065088/

Hiç yorum yok: