Arama

30 Haziran 2008 Pazartesi

Tropa De Elite (2007)

**** Yozlaşmış polisler BOPE'ye giremez Bay 02 ****

Konusu şöyle; Brezilya'nın mahallelerinde kanun eli silahlı çetelerin elindedir. Polis teşkilatı yozlaşmanın merkezidir. İdealist iki çocukluk arkadaşın teşkilatın içine girmesi ile gerçeklerle yüzleşmesi bir olur. Polisin pisliğini temizleyen ve hiç olmazsa yaşamın devam etmesini sağlayan BOPE (Özel tim) seçilmiş polislerin girebildiği kurukafa simgeli bir başka teşkilattır. Bebeği olacağı için kendisini emekliye ayırmaya ve yerine birini bulmaya çalışan sert yüzbaşı Nascimento bir olayda bu ikili ile karşılaşır.

Ne anladım; filmde konu edilen BOPE örgütünde bizzat bulunmuş iki eski polisin derledikleri kitaptan uyarlanan film gelmiş geçmiş en gerçekçi polis filmi ünvanını hakediyor. Portresi çizilen ülke ve ortam o kadar başıbozuk ve çivisi çıkmış Mad Max'deki gibi "postapokaliptik" sıfatını hakediyor. Filmin yarıdan fazla bir süresinde polisi, BOPE'yi ve karakterleri tanıyoruz. Ardından zorlu eğitim süreci, son olarak da kimin yeni yüzbaşı olacağı düğümünün çözülmeye çalışıldı bir perde var. Bu olayların hiç birini olduğundan önemli göstermeyip merkeze karakterleri alan senaryo övgüyü hakediyor. Aynı topraklarda geçen Tanrıkent akla gelse de burada karşımızda daha soluk renklerde anlatılan bir hikaye var, aynı zamanda hem daha çiğ hem de daha olgun. Belki o kadar kurşun ve kan görmüyoruz ama şiddet perdeden taşıp tüylerimizi ürpertiyor. Özellikle Nascimento rolündeki Wagner Moura gerçekten iyi taşıyor karakteri. Gerçek kurumlarını acımasızca eleştirebilen ülke ve sanatçılara hayranlıkla bakmamak mümkün değil. Böyle filmleri izlerken her zaman acaba bir gün Türkiye'de bu filmin yüzde biri dobralığında bir film yapılabilir mi diye düşünüyorum ve yapanlara saygı duyuyorum. Papa gelecek diye geçeceği bölgede göstermelik bir temizlik yapmak da aslında tam bizden çıkabilecek bir hareket.

Aklımda kaldı; eğitim sahneleri (o yemek 10 saniyede bitecek!) Uyuklayan öğrencinin eline el bombası. Baskında Nascimento'nun gözcüyü konuşturduğu sahne. "Palaskanı niye takmadın?" sahnesi.

Sonuç; çok iyi

30 haziran ptesi gecesi izledim

http://www.imdb.com/title/tt0861739/

Hiç yorum yok: