Arama

19 Haziran 2008 Perşembe

The Great Debaters (2007)

**** Who is the judge? ****

Konusu şöyle; Teksas'ta zencilerin okuduğu Wiley Üniversitesinin profesörlerinden Melvin Tolson (Denzel Washington) okulun ilk münazara ekibini kurar ve ülkenin son şampiyonunu yenmeyi hedefe koyar.

Ne anladım; Denzel baba 2002'deki psikolojik drama Antwone Fisher'dan sonraki ikinci yönetmenlik denemesi ile karşımızda. Adından ve gerçek bir hikayeden uyarlanmış olmasından sebep, nihayetinde zaten başarıya mahkum bir hikayeyi izlediğimiz belli. Tipik spor filmi şablonunu kullanan hikayenin meselesi buradaki başarı değil yan hikayeler. 1935 yılında belki artık kuzey güney ayrımı ve kölelik yoktur ama Teksas gibi eyaletlerde gizli zenci yakan gruplar, toplumda yaygın önyargılar hala hem derisi farklı renkte olanların hem de kadınların hayatlarını zorlaştırmaya devam ediyordur. Bu noktada mücadele için kaba kuvvet ve güç kullanımının karşısına tartışma ve düşünmeyi koyan sağduyulu bir bakış açısına sahip olan film bu yaklaşımı duygusal bir merdiven olarak kullanıyor. Washington'ın doğal olarak yardımcı bir rolde bulunduğu filmde yönetmen olarak ilginç denemeler yapıyor, kamerasını genel çekimden yakın plana oynatıyor, münazara salonunda konuşmacıya odaklanmadan içeride şöyle bir dolanıyor, giden trenin ardından vinci yükseltiyor. Yenilikçi olmasa da klostrofobik bir etki oluşmaması için elinden geleni yapıyor. Senaryo filmin konuşmaya boğulmasına izin vermeyerek doğru dengeyi yakalamış. Oyunculuklar gereğinden fazla heyecanlı ve gençlik filmi düzeyinde kalmış.

Aklımda kaldı; yolda gecenin bir vakti linç çetesi ile karşılaştıkları sahne hem yanık ceset ile bir dramatik kırılım noktası hem de adeta vampirler gibi saldırmalarıyla izleyiciyi geren bir sahne. Her filmde olması gereken gaz konuşması, zorlama olmuş ve beğenmedim ama akılda kalıcı -Who is the judge? -The judge is God. -Why is he God? -Because he decides who wins or loses. Not my opponeent. -Who is your opponent? -He does not exist. -Why does he not exist? -Because he is a mere dissenting voice of the truth I speak!

Sonuç; izlenir

18 haziran çarşamba gecesi izledik

http://www.imdb.com/title/tt0427309/

Hiç yorum yok: