Arama

5 Haziran 2008 Perşembe

Vantage Point (2008)

*** Bu filmi Rashomon'la kıyaslayan diller tutulsun ***

Konusu şöyle; Salamanca'da düzenlenen bir barış mitinginde Amerikan Başkanına suikast düzenlenir ve ardından meydanda bir bomba patlar. Olay sırasında orada bulunan 8 kişinin gözünden aynı hikayeyi farklı açılardan izleriz.

Ne anladım; Barry Levy'nin senaryosu ilk yönetmenlik denemesinde Pete Travis'in elinde. Filmde yaklaşık on dakikalık olayı önce bir televizyon ekibinin çalışma mekanında monitörlerden takip ediyoruz. Herşey olup bittikten sonra kaset geri sarıyor ve bu kez başkanın korumasının yanında aynı olayları yaşıyoruz ve bildiklerimize yenileri ekleniyor. Bu şekilde olayın tamamını öğrenip iyi ve kötü adamlar belirlendikten sonra da sondaki büyük kovalamaca sahnesine bağlanıyoruz. Filmin genel havası tv dizisi 24'ü anımsatıyor. Rashomon'un adının bu filmle anılması ancak anlatımın fikir olarak benzemesinden kaynaklanabilir, yoksa burada gerçekliğin farklı algılanması üzerinden felsefik bir yaklaşımdan ziyade gayet zayıf yazılmış karakterler üzerinden basit bir aksiyona ulaşma hevesi var. Akla getirdiği diğer bir film de Palma'nın Snake Eyes'ı. İlgi çekici bir fikir kısa sürede sıkıntı vermeye başlıyor, senaryonun ve yönetimin zayıflığı iç bayıyor.

Aklımda kaldı; Forest Whitaker'ın canlandırdığı sıradan vatandaşın neredeyse yürüyerek depar halindeki ajan ve teröristlerin bulunduğu yere aynı anda gelmesi, aynı şekilde kız çocuğunun da gelmesini geçtim kurt ajanın ambulansın kapısını açıp kıçı dönük yüzü görünmeyen adama "Başkan" diye hitap etmesi tüy dikti.

Sonuç; eh işte.

4 haziran çarşamba gecesi izledik

http://www.imdb.com/title/tt0443274/

Hiç yorum yok: