Arama

22 Haziran 2008 Pazar

Before the Devil Knows You're Dead (2007)

***** Kral bir kara film *****

Konusu şöyle; maddi sıkıntıya düşen iki kardeş (Philip Seymour ve Ethan Hawke) bir kuyumcuyu soymak için plan yaparlar. Soygun günü işler karışır.

Ne anladım; büyükusta Sidney Lumet 84 yaşında belki de son kez bir başyapıt çıkartıyor. Bir suç filmi olarak Woody Allen'ın şimdilik son filmi Cassandra'nın Rüyası ile aynı çıkış noktasındayız. Hikaye daha karanlık, Coen biraderlerin Blood Simple, Fargo ya da No Country'sinin tadında. Anlatımda ise değişik bir yapı kurmuş üstad. Bir karakterle bir kesit izliyoruz, sonra geri sarıyor ve başka bir karakterle aynı noktaya gelip devam ediyoruz, ardından başka bir yerde durup başka bir bakış açısına geçiş. Biraz Tarantino'nun Jackie Brown'unu anımsatıyor ama bu hikayeye çok uygun biçimde biçilmiş bir şekil almış halini. Oyunculuklar desen Hoffman ve Hawke fiziksel olarak kafada uymasa da oyunlarıyla kardeşlik ve filmin temalarını fazlasıyla taşıyor. Başlarda baba rolünde neden Albert Finney var ki diye düşünen olursa sonlara doğru cevabı geliyor. Son derece grafik bir seks sahnesi ile başlayan filmde sonradan bu Rio tatilinin ancak Hoffman'ın rüyası olabileceğini düşündürecek kadar acıklı (!) olaylar izliyoruz. 84 yaşında böyle bir film yapacak değil izleyecek durumda olmak bile mükemmel olurdu.

Aklımda kaldı; bir "aslan kral" yüzünden olanlara bak. Hoffman'ın uyuşturucu için gittiği yer Once Upon In America'daki afyonhaneye mi gönderme. Finney - Hoffman konuşması, ilk oğul olmanın ezilmek demek olduğu üzerine. Filmin ismi şu İrlanda iyi dileğinden geliyormuş: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead."

Sonuç; kapkara bir başyapıt.

22 haziran pazar günü izledik

http://www.imdb.com/title/tt0292963/

Hiç yorum yok: