Arama

29 Temmuz 2007 Pazar

Zodiac (2007)

**** I'm not Paul Avery ****

Konusu şöyle; 1969 da San Fransisco yakınlarında ortaya çıkan, cinayetler işleyip gazetelere mektuplar gönderen, her cinayetinde farklı yöntemler kullanan, 3 farklı eyalet arasında dolaşan, kendisine Zodiac adını veren ve kesin kimliği hiç bulunamamış bir seri katilin ve onu bulmaya kendini adayanların hikayesi.

Ne anladım; olayların geçtiği dönemde gazetenin karikatüristi olan ve bulmacalara merakı dolayısıyla ilgilenen, 20 yıl sonrasında da tüm eyaletlerdeki bilgileri toparlayıp olayı çözdüğünü iddia edip bu konuda bir kitap yazan Graysmith'in hikayesini David Fincher alıp sinemaya aktarmış. Filmin temel aldığı konu henüz kırk yıl öncesinde polis teşkilatının yapısının ve kullandığı teknolojinin ne kadar elini kolunu bağladığını ve bu durumdan yararlanıp yöntem ve mekan değiştiren bir katilin bugünkü bilgimizle yakalanmasının ne kadar kolay olacağının karşılaştırması (Gerçi daha sonradan yapılan DNA karşılaştırmalarından da bir sonuç çıkarılamamış, yani filmde ima edilenin gerçek suçlu olduğundan emin olan tek kişi yazar gibi görünüyor). Robert Downey Jr., Jake Gyllennhaal ve Mark Ruffalo çok güzel oturmuşlar rollere. Sisli puslu San Fransisco'da bir güzel görünüyor bu filmde

Aklımda kaldı; filmin ortalarında bir yılın geçtiğini göstermek için bir binanın oluşumunu yaklaşık 20 saniyede gösterdiği sahne hoşuma gitti. Paul Avery'e Zodiac'ın mektup göndermesinin ardından diğer gazetecilerin "Ben Paul Avery" değilim yazan kokartlar takması.
- Bana ofiste taktıkları bir isim var mı?
- Mesela 'Gerzek' gibi mi?
- Evet
- Hayır

Sonuç; sıkı film

29 temmuz pazar gecesi izledik

http://www.imdb.com/title/tt0443706/