Arama

9 Temmuz 2007 Pazartesi

Osama (2003)

**** I may forgive but i won't forget ****

Konusu şöyle; Afganistan'da Taliban'ın hüküm sürdüğü, kadınların çalışmasının yasak olduğu dönemde annesi ve anneannesi ile yaşayan 12 yaşındaki kız, büyüklerinin çalıştığı hastane kapatılınca aç kalmamak için saçı kısa kesilip erkek kılığına sokulur ve Usame adı ile bir dükkana çırak olarak verilir.

Ne anladım; Taliban'ın gücünü kaybetmesinin ardından yapılan ilk film olan bu filmde kadınların o dönemde neler çektiği çarpıcı bir şekilde anlatılıyor. Kız olduğu anlaşılsa öldürüleceği kesin olan Usame'nin hikayesi sinir bozucu. Dava bozuntusu; vilayet kadısının iki dudağının arasından taşlanarak ölme ya da güya affedilme (mollaya hediye olarak verilme yani) cezalarından ceza beğenilen islami adalet mide bulandırıcı. Bazı kısımları duygusalca abartılmış olabilir ama inandırıcı gelmeyen pek bir kısmı da yoktu.

Aklımda kaldı; çalışmalarına izin olmadığından açlıkla karşı karşıya kalan dul kadınların isyanı ile başlayan kısım. Mollanın uzattığı kilitlerden kendisi için birini seçmeyince onun için en büyük kilidi seçtiği sahne.

Sonuç; önemli bir belge.

10 temmuz salı izledim

http://www.imdb.com/title/tt0368913/

Hiç yorum yok: