Arama

31 Mart 2007 Cumartesi

Waking Life (2001)

*** Iguana, rüya görmeyenleri ısıracaktır ***

Konusu şöyle; klasik anlamda bir konusu yok filmin. Bir adam uyanmaya çalıştığı halde her uyanışında hala rüyada yaşadığını görüyor ve bu rüyalarında çeşitli insanlarla konuşarak ya da izleyerek yaşam hakkında dialoglar "yaşıyor".

Ne anladım; bu filmi izlemenin ağır bir roman okumaktan çok farkı yok. Karakterler hayat, varoluşçuluk, rüyalar, evren hakkında sürekli, ağır ve o kadar çok konuşuyorlar ki altyazı okumaktan görüntülere bakmaya pek vakit kalmıyor. Sanki çok ciddi bir muhabbet dönüyor biz de neler konuşulduğunu anlamaya çalışıyoruz belki söz bize düşer diye. Tüm film canlı olarak bir kez çekilmiş, oyuncular arasında yönetmenin kendisi, önceki filmlerinden karakterler, mekanlar ve Steven Soderbergh gibi konuklar da var. Karelerde sürekli bir titreme ve hareketlilik var, bu teknik bence klasik animasyonda dublaj yapılınca kaybolan inandırıcılığa iyi bir çözüm olmuş, sanki muhabbetlere uzakça bir mesafeden gerçekten tanıklık ediyormuşuz hissi yaratıyor.

Aklımda kaldı; Ethan Hawke ve Julie Delpy Before Sunset/Sunrise filmlerinde canlandırdıkları karakterlerle bir sahnede çıkıyorlar. Varoluşçuluğun insana geçici bir fransız modasından daha fazla şey vaat ettiği üzerine girişteki profesörün incelemesi, arabada megafonlar liberal demokratlar da muhafazakar cumhuriyetçiler de aynı paranın iki farklı yüzüdür diye insanları uyarmaya çalışan karakterin konuşması akılda kalıcı olanlardı.

Sonuç; bazı kısımlarda çok iyi dedim bazı kısımlarda daha kaç dakika var bitmesine diye hesap yaptım açıkçası.

31 Mart 2007 sabahı önceki gece uyuyakaldığım bu filmi tamamladım :)

http://www.imdb.com/title/tt0243017/

Hiç yorum yok: