Arama

24 Mart 2007 Cumartesi

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)

**** Jak sie masz ****

Konusu şöyle; Şanlı Kazakistan hükümeti, incelemek ve bir belgesel çekmek üzere TV şahsiyeti Boratı "A,B ve D" ye gönderir. New York'da çekimlere başlayan yapımcı Azamat ve Borat, Borat'ın TV de Sahil Güvenlik dizisinde Pamela Anderson'ı görüp aşık olması üzerine California'ya doğru yola çıkarlar ve yolda Amerikan kültürü hakkındaki belgesellerini çekmeye devam ederler.

Ne anladım; Sasha Baron Cohen gerçek kimliği ile ortalıkta görünmeyen, hep canlandırdığı karakterlere bürünerek yaşayan bir komedyen. Hatta oscar ödül töreninde bu yüzden sunuculuk yapmadı gibi bişeyler hatırlıyorum. Andy Kaufman gibi sürekli izleyiciyi rahatsız etmek üzerine kurulu mizah anlayışı var. Sahneler bazen Jackass gibi manasız iğrençliklere dönüşse de filmin büyük kısmı ilginç. Amerika'nın röntgenini çekiyor ve çok da hoş görüntüler çıkmıyor ortaya. Bıyığı müslümanlıkla özdeşleştiren ve kesmesini tavsiye eden bağnaz kovboylar, cinsiyet ve renk ayrımcılığı ruhuna işlemiş gençlik, tvdeki cinsel sömürü, din sömürüsü vs. birçok noktaya dokunduruyor.

Aklımda kaldı; Borat ile Azamat'ın cıscıbıl güreşi hem akılda kalıcı hem mide kaldırıcı, insan unutmak istiyor. Milli marşı söylediği sahnenin sonunda at devriliyor, marşın sözleri iyi. Son yazılardan sonra 3 yaşından küçüklere zararlı olabilir gibi bir mesaj çıkıyor. Kibar insanlarla yemek masasında Retired ile Retarded kelimesi üzerinden espriler yapıyor. En sonunda kadın bunları evden kovuyor. Polis çağırdım diyor. Borat: "Why? Did the retard escape?"

Sonuç; alışık olmayan bünyeleri çarpar.

24 mart ctesi sabah izledim

http://www.imdb.com/title/tt0443453/

Hiç yorum yok: