Arama

4 Mart 2007 Pazar

Idiocracy (2006)

**** Yönet, takip et ya da yoldan çekil ****

Konusu şöyle; girişte şöyle bir teori sunuluyor. Güçlü ve akıllı olanın hayatta kalacağı tezine dayanan doğal seleksiyon kuramı işlememektedir, akıllı ve entellektüel insanlar çocuk yapmıyor ya da az yapıyorken eğitimsiz halk giderek aptallaşıyor ve çok fazla üreyerek çoğunluğu ele geçiriyorlar. Etliye sütlüye karışmayan sıradan adam Joe'yu askeriye, bir seneliğine dondurulacağı bir deneye sokar. İşler ters gider ve Joe 500 yıl sonra, embesillerle kaplı dünyanın en akıllı insanı olarak uyanır.

Ne anladım; hikaye Woody Allen'nın Sleeper'ına ya da Futurama isimli inanılmaz komik animasyon serisinin çıkış noktasını kullanıyor. 500 yıl sonrasında dünyaya hakim olanlar kırılan camları bile tamir edemeyen, bitki yetiştiremeyen, hastaneleri alışveriş merkezine dönmüş zavallı bir dünya. Beavis & Butthead'in yaratıcısı olan, Office Space ile tüm ofis çalışanlarının gizli kahramanı olan Mike Judge gene saldırgan mizahıyla bu sefer de dünyanın gidişinden dem vuruyor. Amerikan hükümeti ve bakanlardan tvyi kaplayan Jackass tarzı programlara kadar çok şeye dokunduruyor.

Aklımda kaldı; Uhh-merican Exxpress. "Eğer bizim sigaradan içmiyorsanız .. Siktirin" yazan zeka seviyesi düşük reklam. Kızın tv'deki gösteri alanını işaret ederek "Beni şuraya götür" dediği, elemanın kızı kucaklayıp tv'nin yanına taşıdığı sahnede koptuk.

Sonuç; güzel bir "aptal komedi"

4 mart pazar evde izledik

http://imdb.com/title/tt0387808/

1 yorum:

Tolga YILDIRIM dedi ki...

Bence baslangic olarak hakikaten ilginc ve dogru bir nokta tespit etmisler. Bu konu iyi bir yonetmenin elinde bir sahesere donusebilirdi. Bence heba olmus caanim fikir. Filmin ilk 10 dakikasini izlerken, sonrasi hakkinda bosuna umutlaniyor insan. Filmin geri kalani tamamen ayni belden asagi esprilerin tekrari seklinde geciyor.