Arama

4 Şubat 2008 Pazartesi

Rendition (2007)

**** Yargısız infaz ****

Konusu şöyle; bir canlı bomba eyleminin ardından olayla ilgili olabileceğinden kuşkulanılan ortadoğu kökenli bir Amerika'lı CIA tarafından kaçırılır ve Amerika dışında bir gizli merkezde sorgulamaya alınır. Konuşturmak için yapılan işkencenin dozu giderek artarken olayı izleyen gözlemci çıkacak kanıtların güvenirliğinden şüphelenmeye başlar.

Ne anladım; iki sene öncesinde Tsotsi ile yabancı film Oscar adaylığı olan Gavin Hood, bu sefer terör eylemlerine karşı güçlü yanıt verebilmek için kontrol edilemez yetkilerle donatılan sözde güvenlik teşkilatlarının yol açabileceği yanlışlıkları sorguluyor. İnsanları görmeden yöneten mekanik teşkilat başkanı, yakalanan adamın Amerikalı karısı (Reese Witherspoon), intihar bombacısı, onun sevgilisi, polis teşkilatının şefi ve CIA gözlemcisi analist ana karakterleri ile bu hikaye anlatılıyor. Batı kültürü bu din için kendini feda etme manyaklığını anlamaya çalışarak bu türden hikayeleri sıklıkla karşımıza çıkarıyor. O bölgeden bir kendini ifade etme çabası göremeyeceğimize göre en fazla umabileceğimiz bu çıkan filmlerin mümkün olduğunca objektif ve seyir zevki de veren filmler olmasını ummak. Kanımca bu film Kingdom gibi akranlarıyla birlikte bunu becerebilenlerden.

Aklımda kaldı; bombalama sahnesi. Rendition Amerikanın terörizmle bağlantısı olduğundan kuşkulandığı insanların derdest edilip, işkence ile sorgulanacağı bilinen ülkelere gönderilip hiç bir hak tanımadan itiraf alana kadar sorgulanması olayı, tam Bush hükümetine yakışan bir durum. Böylece işkence olayı ile bizim alakamız yok diyebiliyorlar. Canada vatandaşı olan bir Tunuslu Mahir Arar'ın başına buna yakın bir olay gelmiş.

Sonuç; tatmin edici

4 şubat ptesi gecesi izledik

http://imdb.com/title/tt0804522/

Hiç yorum yok: