Arama

10 Şubat 2008 Pazar

Michael Clayton (2007)

**** Do I look like I'm negotiating? ****

Konusu şöyle; büyük bir avukatlık şirketinin "çözücü"sü Michael Clayton (Clooney) uzun yıllardır tanıdığı bir avukat arkadaşının sorgulama sırasında kendini kaybedip soyunması üzerine çıkan kargaşayı düzeltmekle görevlendirilir. Arthur (Tom Wilkinson) ilişkili şirketleri bile altüst edebilecek çok önemli kanıtlar bulmuştur ve şirket büyük bir anlaşma yapmak üzeredir.

Ne anladım; Clooney, Soderbergh ve kankalarının Section 8 oluşumundan bir hukuk draması. Sağlığa zararlı bir olaylar olmakta ve küçük insanlar ölmektedir ancak büyük şirketlerin ayakta kalması ve sistemin devam etmesi için bambaşka parametrelerle dünya dönmektedir. Travolta'nın oynadığı A Civil Action'ı aklıma getirdi, tabi Erin Brochovich, Firm gibi benzer çıkış noktaya sahip filmleri görmüştük. Bu filmin ayırteden özelliği öncelikle lineer bir hikaye akışı yok. Film yarısından başlamış gibi, sanki ikinci cd'den başlamış gibi yapıyor izleyiciyi. Süresinin yarısına kadar filmin içine girmeye, karakterlerin neden bahsettiklerini anlamaya çalışıyoruz, dolayısıyla yarısında bırakılmaya çok müsait, ciddi sabır gerekiyor. Bu tür filmlerin olmazsa olmazı finaldeki büyük dava sahnesi gibi bir çözümleme de yok (her ne kadar klişe bir son olsa da) Clooney'in başarısı o son sahneye kadar karakteri öyle bir kuruyor ki hangi tarafta olduğuna tam karar veremiyoruz. Tilda Swinton ve Tom Wilkinson'da üst düzey oynuyor.

Aklımda kaldı; atlar sayesinde Clayton'ın kurtulduğu sahne. Finalde 50 dolarlık götür beni diyip bindiği takside akan jenerik. Arthur'un girişte ve dosyayı telefonda açıkladığı monologları. Patronun iki soğukkanlı ayakçıya ölüm emrini verdiği sahne gayet iyi yazılmış diyaloglarından biri filmin. "I'm not a miracle worker. I'm a janitor". Bir de Michael'in Arthur'u sokakta, elinde bir düzine ekmekle bulduğu sahnenin dialogları "I'll help you to think this through"

Sonuç; zor ama güzel

10 şubat pazar günü izledik

http://www.imdb.com/title/tt0465538/

Hiç yorum yok: