Arama

7 Aralık 2008 Pazar

Traitor (2008)

*** Bütün dinler toplandık ***

Konusu şöyle; çocukken babasını bir bombalamada kaybeden Sudanlı Samir (Don Cheadle) bugün teröristlere silah sağlayan ama kendisi doğrudan terör işlerine bulaşmayan namazında niyazında bir adamdır. Yakalandığında FBI ajanları Clayton (Guy Pierce) ve Archer (Neal McDonough) ile iş birliğine yanaşmayınca uzun bir hapis süreci başlar ancak kısa sürede içeride tehlikeli arkadaşlar edinir ve Amerika'da aynı anda elli yolcu otobüsünü havaya uçurmayı planlayan örgüte katılır.

Ne anladım; Jeffrey Nachmanoff'un yazıp yönettiği filmin hikayesi bildiğimiz Steve Martin'in başının altından çıkmış. Hikayenin her iyi tarafını da eşit uzaklıktan izleyen kameralarla tüm müslümanlar terörist değildir, aşırılar her yerde var mesajını taşıyan hikaye son dönemde bolca izlemeye başladığımız bir türe dönüşmeye başladı. Zaten bölgede ılımlı islam diye bir ucube yaratmaya çalışırken, bu kadar para harcanan topraklardan filmini de çıkarmak istemek de çok anlamsız değil. Böyle bir "dinleri olumlama" çabasını dışarıda tutarsak hikaye "The Departed" tadında gayet eli yüzü düzgün anlatılmış ve katmanlı yapısıyla ilgiyle izleniyor. Özellikle aklımda kaldılar koltukta şöyle bir dikilmeme sebep olacak kadar iyiydiler. Senaryo bu kadar iyi giderken arada da bir o kadar sıkıntı veren hatalar var (Mesela Samir'in kız arkadaşına yaptığını anlatmak için gizlenerek onun koşusunu bitireceği yerde beklemesi ki telefon edip anlaşsan bile bu şekilde buluşmak imkansıza yakın ya da uçaktayken elemanın kıstırıldığını haber alan ajanların bekleyin geliyoruz demesi) Sanki iki ayrı kişi yazmış sonra birbirininkini okumadan birleştirmişler, sorun ise son bölüm kötü yazara denk gelmiş.

Aklımda kaldı; emailleri taslak olarak kaydetme. Otobüs bombalama hikayesinin finali. Benim için filmin zayıfladığı yer Samir'in iki adam öldü diye başını ellerinin arasına aldığı sahne oldu.

Sonuç; idare eder

6 aralık cumartesi

http://www.imdb.com/title/tt0988047/

Hiç yorum yok: