Arama

29 Aralık 2008 Pazartesi

Body Of Lies (2008)

*** You Americans are incapable of secrets because of your democracy ***

Konusu şöyle; ortadoğu aşığı CIA saha ajanı Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) Bin Ladin derecesinde tehlikeli bir terörist liderin izini bulur ve Ürdün'deki operasyonu yönetmek üzere ülkeye geçer. Burada hem yerel istihbarat şefi Hani'nin (Mark Strong) güvenini kazanmaya çalışmakta hem de Washington'daki patronu Ed Hoffman'ın (Russell Crowe) kendi planını uygulamak için ikna etmeye çalışmaktadır.

Ne anladım; Ridley Scott bir kez daha ortadoğu topraklarında dolanıyor ve bu sefer tek bir ülkeye bağlamamış filmi; aralarında Türkiye'nin de geçtiği ona yakın ülke arasında gezinen bir hikaye var. İki ana karakter var karşımızda; biri insan şeklindeki piyonları cep telefonu aracılığıyla öne sürüp feda ederken gece kalkan çocuğuna çiş yaptıran, Amerika'nın dış politikası diye isimlendirilen kıyma makinasının aksamamasını sağlayan üst düzey bürokrat, diğeri çölün ortasında kendisine kankalar bulacak kadar arapça bilen, o coğrafyayı evi gibi benimsemiş hatta aşk meşk olmasa bile oralı olup yaşamının geri kalanını orada sürdürmeye meyilli boşanma arifesindeki ajan. Insider'daki Crowe geri gelmiş, Blood Diamond'daki Caprio ile didişen bir patron çalışan ikilisi oluşturmuşlar, bu ikiliden rol çalan ise Hani rolündeki Mark Strong, giyimine özen gösteren, bölgesinin hakimi, The Kingdom'daki polis şefinin benzeri bir rolde akılda kalıcı bir performans sergiliyor. Eagle Eye'da tanık olduklarımıza benzer teknolojileri bolca gördüğümüz, patlama sahnelerinin gereğinden fazla gösterişli ve dikkat çekici olduğu, Ferris karakterinin olayların geçtiği topraklara sevdasını pek anlamlandıramadığım, politik film olarak biraz karton kaçan ama siyasi aksiyon olarak ilgiyle izlenebilecek bir yapıt. Teşkilatların bölgedeki operasyonlarını son derece gerçekçi bir şekilde aktarması, bölgedeki gelenekleri yargılamadan sunmasının yanında gibi izleyiciyi kaybetmeyen ama pek de yavaşlamayan kurgusu ile de teknik açıdan da ortalamanın üzerinde bir iş.

Aklımda kaldı; "Hani Paşa" Kuduz köpeklerin saldırısı. Kız isteme seramonisi gibi gelişen aileyle tanışma yemeği. Arabaların toz bulutu oluşturup casus uçak yardımıyla ortamı izleyen Ed'i dımdızlak bıraktığı sahne.

Sonuç; izlenebilir

http://www.imdb.com/title/tt0758774/

Hiç yorum yok: