Arama

21 Ocak 2008 Pazartesi

Once (2006)

***** Broken Hearted Hoover Fixer Sucker Guy *****

Konusu şöyle; adam annesinin ölümünün ardından babasına yardım etmek için Londra'dan Dublin'e dönmüş, eski sevgilisini unutamayan ve ona şarkılar yazan, yarı zamanlı babasının elektrikli süpürge tamirhanesinde çalışan yarı zamanlı sokak şarkıcılığı yapan biridir. Kız Çek Cumhuriyetinden Dublin'e gelmiş, müzik eğitimi almış, çiçek satan ve kızına bakarak ayakta kalmaya çalışan biridir. Müzik sayesinde tanışırlar.

Ne anladım; ne sıklıkla doğru insanı bulursunuz cümlesini taşıyan ve ismiyle cevaplayan film modern bir müzikal olarak nitelendiriliyor. Glen Hansard ve Marketa Irglova isimli iki müzisyenin yeteneklerini sergiledikleri filmi Hansard'ın eskiden aynı grupta çaldığı John Carney yazıp yönetmiş ve Carney'den otobiyografik öğeler taşıyor (eski kız arkadaş görüntüleri Carney'in kız arkadaşına aitmiş) Film bir müzikal ama ana karakterlerin müzisyen olması ile filmin içine yedirilmiş bu durum, yani durup dururken şarkılar söyleyen insanlar görmüyoruz, yeri geldiği için söylenmiş parçalar var. İki oyuncu da başka oyunculuk denemeleri yapmayı düşünmediklerini ve müziğe yöneleceklerini açıklamışlar.

Aklımda kaldı; müzik mağazasında ilk beraber çaldıkları parça. Kayıt ettikleri parça. Otobüsün arka koltuğundaki sahne. Girişin ardından gece sokakta ilk çaldığı parça, kameranın yolun karşısından sabit durup parçanın sonuna doğru hareketlenerek yaklaştığı. Kızın dükkandan pil alıp yolda yürürken parçayı söylediği sahne. Kısacası tüm parçalar.

Sonuç; mükemmel

20 ocak pazar günü izledim

http://www.imdb.com/title/tt0907657/

Hiç yorum yok: