Arama

13 Ocak 2008 Pazar

The Last King Of Scotland (2006)

**** Amin'in beyaz maymunu ****

Konusu şöyle; genç ve idealist yeni doktor Nicholas Garrigan (James McAvoy) becerisini insanlığa yararlı bir amaçta kullanmak için çalışmaya Uganda'ya gider. Darbe ile yeni iktidara gelen Idi Amin'le tesadüfen tanışır ve ailenin özel doktoru olması için teklif alır.

Ne anladım; özelde Idi Amin'in genelde herhangi bir diktatörün profilini çıkarmayı hedefleyen film, merkezine hoppa, evli kadınlarla ilişki kurmaktan çekinmeyen, iyimser ve idealist bir doktor karakterini koyuyor. Doktor Uganda'da ilk olarak "sizden biriyim" diyen, sanki seçimle gelmiş bir lider gibi görünen Idi Amin ile tanışıyor. İlişkileri film boyunca yakınlaşarak ilerlerken aslında afrikalı askerin paranoyak ve güvenilmez taraflarıyla tanışıyor. Batı dünyasının da uzaktan izleyerek vardığı yargıların bu anlaşılmaz topraklar için ne kadar yanıltıcı olabileceğini sergiliyor. Filmin sonlarına doğru gerçek vahşet su yüzüne çıkarken rahatsız edici sahneler gelmeye başlıyor. Bu sahneler (Kolları ile bacakları kesilmiş ve birbirinin yerine dikilerek cezalandırılmış kadın, kancalarla tavana karnından asılan adam) sevimli görünen adamın asıl hatırlanacak yüzünü izleyiciye gerçekten sergileyen kilit sahneler. James McAvoy ve Forest Whitaker çok iyi oynuyorlar.

Aklımda kaldı; Idi Amin Uganda'yı Afrika'nın iskoçyası olarak görürmüş. Filmin adı da ordan geliyor. İşkence sahneleri. Her gelen iktidarla sokaklarda dans eden halk :)

Sonuç; gayet güzel

12 ocak ctesi gecesi izledik

http://www.imdb.com/title/tt0455590/

Hiç yorum yok: