Arama

26 Ocak 2009 Pazartesi

Vicky Cristina Barcelona (2008)

**** Only unfulfilled love can be romantic ****

Konusu şöyle; iki Amerikalı kız arkadaş yaz tatillerinin iki ayını geçirmek üzere Barcelona'ya gelirler. Vicky (Rebecca Hall) ilişkilerinde düzen ve güven arayan gelenekçi birisidir ve Katalan geleneklerini araştırmaktadır. Daha özgürlükçü ve maceracı olan Cristina (Scarlett Johansson) birisinden yeni ayrılmıştır ve hayatta ne yapacağına karar vermeye çalışmaktadır. Çalkantılı bir evliliği yeni sonlandırmış olan egzantrik ressam Juan Antonio (Javier Bardem) ikiliye bir tatil kasabasına gezi, güzel yemekler ve hep birlikte geçirilecek bir gece teklif eder.

Ne anladım; Woody Allen'ın filmografisindeki "ilişkiler" kategorisine yeni bir ek. Amerikalı karakterleri Avrupa'nın dalgalarına bırakan yönetmen filmin bir yerinde de belki kendi son dönemde avrupaya taşıdığı üretim sürecinin bir yargılamasını ya da analizini yapıyor. Gelenekçi yaşam tarzının materyalist izdüşümünün insanı sınırlayan, hapishane yaratan katı dünyasına karşı daha şeffaf, nefes almaya, düşünmeye daha müsait, sanatla, cinsel özgürlükle içiçe bir başka dünyanın varlığını karakterlerine doyasıya yaşatarak izleyicisine de minik bir kaçamak yaşatıyor. Fona aldığı şehiri tüm turistik noktalarını büyük bir verimle kullanarak seyirciyi iyice imrendiriyor. Müziklerin çeşitliği az olmasına rağmen çok hoş. Entre Dos Aguas'ın çok yakıştığı, Asturias'ın doğal geldiği ses bandında tema şarkısı bir gypsy caz parçası Barcelona nefis. Mizahın arkaplanda kaldığı, oyuncuların ve karakterlerin ön plana çıktığı film Hannah And Her Sisters ya da Husbands And Wives tadında diyebilirim. Başroldeki iki kadın oyuncunun benzerlikleri dikkat çekiciyken Bardem çok karizmatik, eski karısı rolündeki Penelope Cruz ile çok inandırıcı bir ikili oluşturuyor.

Aklımda kaldı; Cristina'nın gitmesinden sonra eski karı kocanın sokaktaki kavgası. Vicky ile evlenmek üzere olan Doug buram buram para ile herşeyin hallolacağını düşünen bir karakteri hissettiriyor. Maria Elena'nın kurşun yağdırarak ortama daldığı sahne.

Sonuç; izlenmez mi yahu?

25 ocak pazar günü izledik.

http://www.imdb.com/title/tt0497465/

Hiç yorum yok: