Arama

18 Ocak 2009 Pazar

Entre Les Murs (2008)

**** Duvarlar arasında ****

Konusu şöyle; öğrenciler ile arasına çok katı kurallar ve uzak mesafeler koymak istemeyen ama Paris'in çok da sakin olmayan bir kenar mahalle lisesinde Fransızca öğretmeni François (François Begaudeau) ile sınıfının bir senesini izleriz.

Ne anladım; yönetmen Laurent Cantet, başrolü oynayan eleman da gerçek hayatta bir öğretmen, yazar ve bu filmin de senaristi aynı zamanda. Bunu söylüyorum çünkü bir süre izledikten sonra bu doğaçlama dolu senaryoda bu kadar hakim bir öğretmeni oynamak için bir oyuncu ne kadar çalışmalıdır diye düşündüm ve sonunda bu gerçeği görünce rahatladım. Tamamı okul binası içerisinde, yüzde yetmiş civarı da aynı sınıftaki Fransızca derslerinde geçen, çok yoğun diyaloglu bir anlatıyla karşı karşıyayız ancak çok dinamik yapısı sayesinde hiç sıkıntı duymadan iki saatin üzerindeki süreyi yalayıp yutuyoruz. Kameranın bulunduğu konum ve çok yakın plan kadrajlar sayesinde sınıfın bir öğrencisi gibi tüm bir sömestreyi takip ediyoruz, bir not almadığımız kalıyor. Dil üzerine de çok sayıda espri ve esneklikle dolu dialoglar ise sinema çevirisinde büyük bir başarıyla Türkçe'de yeniden yaratılmış. Temel soru şu; eğitim sistemi cezalar üzerine mi kurulmalı, ödüller mi? Her tür genci alıp üç aşağı beş yukarı aynı kalıpların içerisine yontmaya çalışan modern yaklaşımların getirisi ve götürüsü sonuçta bize kar bırakıyor mu? İdealistten ziyade iyi niyetli bir öğretmen (yani gayet normal olarak mükemmel olmayan) ana karakteri ve her dönem aynısından bir kaç tane yaşanan, çok uç noktalara kaçmayan ama son derece gerçekçi pedagojik sorunlarla bezeli hikaye amatör ama çok iyi yönetilmiş oyuncularla da izleyeni asıl sonrasında düşündürerek yormak istiyor.

Aklımda kaldı; otoportreler. Sınıf temsilcisi "yosmalar" ile başlayan ve tüm öğrencilerin katıldığı bahçedeki tartışma. Olayı başlatan milli futbol takım tartışması ve sonrasında o sabırlı hocanın patlamasına sebep olan gerilim.

Sonuç; çok iyi

18 ocak pazar günü Yeşilçam sinemasında izledim, çok şirin bir yermiş.

http://www.imdb.com/title/tt1068646/

Hiç yorum yok: