Arama

20 Ocak 2009 Salı

Appaloosa (2008)

*** Ağırkanlı kovboylar ***

Konusu şöyle; Appaloosa kasabasında Bragg'in (Jeremy Irons) çetesinin kanunsuz baskısı hüküm sürmektedir. İki adamını tutuklamaya gelen şerifi vurarak öldürmesinin ardından kasabanın yöneticileri bu adamla başetmesi için iki gezgin silahşör olan Virgil Cole (Ed Harris) ve yardımcısı Everett Hitch'e (Viggo Mortensen) tam yetki vererek kasabanın şerifi yaparlar. Aynı sıralarda Virgil kasabaya gelen genç ve güzel dul Allie (Renee Zellweger) ile yakınlaşır.

Ne anladım; daha önce Pollock'u çeken oyuncu Ed Harris'ten bir modern western. Aynı zamanda senaryosunda da çalışan ve başrolü oynayıp yapımcılığı da yapan Harris, Eastwood'un yolunda ilerlemeye çalışıyor. Burada hikaye iki düpedüz kiralık katil hakkında; Virgil lider, agresif, duygularıyla hareket eden kanun adamı; Everett sessiz sakin, arka planda kalmayı tercih eden güvenilir bir yardımcı. Bu iki adam belli ki çok şey yaşamışlar ve artık konuşmaya bile gerek kalmadan birbirlerinin açıklarını kapatabiliyorlar. Hikaye, bu büyük dostluğun gerektiğinde büyük fedakarlıklara bile katlanmayı sağlayabilmesi ile ilgili. Büyük gerilimler, görkemli ve akılda kalıcı silahlı çatışmalar yok. Jeremy Irons'un ustalıkla canlandırdığı kötü adam en akılda kalıcı karakter, Zellweger'in karakteri önüne gelene kuyruk sallayan çok değişik bir karakter ama bu davranışların bir açıklamasının yapılmaması hem hikaye içerisindeki gerekliliğini sorgulatıyor hem de Virgil'in bu karaktere olan bağlılığını izleyiciye anlatmakta zorlanıyor. Hayatının bunca uzun bir dönemini geride bırakmış adamın göz göre göre bu karakteri kabullenişinin altı boş. Dolayısıyla da Virgil'in davranış ve değişimi ayağı sakat kalan dramatik kurgu sadece Everett'ın hikayesi üzerinde sallanıyor. Bu taraftaki yeni tür western açılımlarının yanında da Bragg'in temsil ettiği klasik öğeler pek uyumsuz kalıyor. Keşke biraz daha uğraşılsaymış.

Aklımda kaldı; ana karakterlerin de vurulduğu çatışma sahnesi. Girişte şerif ve adamlarının vuruldukları sahne. Virgil'in kasabada ilk kez Bragg'in adamları ile barda karşılaştıkları ve "silah çekerseniz ikinizi de vururum" dediği sahne.

Sonuç; iyi hoş

19 ocak pazartesi günü izledik

http://www.imdb.com/title/tt0800308/

Hiç yorum yok: