Arama

18 Ağustos 2008 Pazartesi

The Harder They Fall (1956)

**** Bogart'ın son filmi ****

Konusu şöyle; hilekar dövüş organizatörü Nick Benko (Rod Steiger) güney Amerika'dan irikıyım ama kof bir boksör olan Toro Moreno'yu para vaadiyle New York'a getirir. Toro'yu Dünya Şampiyonunun karşısına çıkabilmesi için ardı ardına ayarlanmış maçlarla iyi bir boksör olarak göstermeye çalışırken kamuoyu desteğini sağlaması için de işsiz ama saygın spor yazarı Eddie Willis'i (Bogart) ikna eder.

Ne anladım; 70lerde yaptığı Earthquake ve Avalanch gibi felaket filmlerini bildiğimiz Mark Robson'ın çektiği, aynı zamanda Bogart'ın son filmi olmak gibi duygusal bir özelliği de olan boks konulu kara film. Bogie'nin sinema kariyeri boyunca kurduğu pisliğin içine batsa da hem oyunu kuralına göre oynayan hem de sonunda bir şekilde temiz kalabilen hafif bıkkın karakterlerin son örneği Eddie. Film iyice karanlık bir tablo çiziyor; profesyonel boks tamamen şikelerle yürüyor, sıradan bir adam alınıp sahte bir başarı hikayesi yaratılıyor, önünde sonunda ringde ölümüne dayak yiyen adam bundan sağ çıkarsa da artık simsarın bire on karla satacağı bir başka döngüde sömürülmeye devam ediyor. Kurumlaşmış çirkefin başındaki adam olarak da Rod Steiger aşağı kalmayan bir oyun sergiliyor. Raging Bull'dan yirmidört sene öncesinde gayet başarılı dövüş sahneleri ve gerçekçi yaralanmalarla belki günümüz filmlerine aşık atamaz ama kendi çapında başarılı. Finaliyle biraz naif kalsa da sağlam bir meseleyi alıp dolu dolu anlatıyor.

Aklımda kaldı; boğalı otobüs. Girişte sanki çok iyi bir boksör bulmuşlar gibi izlemek üzere toplandıkları salonda ilk yumruklarla birlikte elemanın köfte çıkması. İlk şikeli dövüşte ayarlanan elemanın "ben bunu döverim" diye gaza gelmesi ve hesabının kesilmesi.

Sonuç; bir başyapıt değil ama olsun

17 ağustos pazar gecesi izledim

http://www.imdb.com/title/tt0049291

Hiç yorum yok: