Arama

2 Ağustos 2008 Cumartesi

The Dark Knight (2008)

***** Why so serious? *****

Konusu şöyle; Batman (Christian Bale) ve polis şefi Jim Gordon (Gary Oldman) işbirliği yaparak Gotham'ın baş belası suç örgütlerini çökertmek üzeredir. Başarılı savcı Arthur Dent (Aaron Eckhardt)'e güvenmeye başlayan ve toplumsal sorumluluğunu ona aktarmayı düşünen Bruce Wayne, mafyanın Batman'i öldürme işini çılgın suçlu Joker (Heath Ledger)'e vermesi ile en büyük düşmanı ile karşılaşır.

Ne anladım; 3 yıl önce Batman Begins ile bu süperkahramanın hikayesini yeniden oluşturma işinin altına giren Nolan biraderler, o giriş filminin devamı ile çok sağlam bir kule inşa ediyorlar. Tim Burton ile başlayan 4 filmlik seride kitsch unsurların yoğunluğu, iyice maskeli balo havasındaki kötü karakterler geçidi, bir türlü altı doldurulamayan dialog zayıflıkları iyice dibe vurdurarak serinin sonunu getirmişti. Nolan bu yeni serinin ilk filminde kahramanın sıradan bir insan olduğunun altını çizerek kara film türüne yaklaştıracağını göstermişti. Kara Şovalye'de girişteki soygun sahnesi ile başlayarak ikilemler başrolü oynuyor. Her karakter çok zorlu seçim aşamaları yaşıyor, nihayetinde iki feribot dolusu insan bile toplu olarak kara kara düşünmek zorunda kalıyor. Yer yer Testere'yi anımsatsa da bu vakalar sonuçta bir bütüne hizmetediyor. Kendi şansını yaratmayı temsil eden iki yüzü aynı olan paranın yaşanan vahim bir olayla No Country For Old Men'dekine benzer bir ölüm/kalım seçme aracına dönüşmesi de filmin süresi boyunca çok güzel kullanılmış senaryo araçlarına sadece bir örnek. Batman'i de Harvey Dent'i de gölgede bırakan, her göründüğü sahnede karaktere birşeyler ekleyen Joker/Ledger. Onun finalde birbirlerini öldürmeme sebebini açıkladığı sahne başta olmak üzere birçok kez Batman'in diğerlerinden çok farklı bir çizgiroman serisi olduğunu anlatan ve daha çok öğrenme isteği duyuran bir çok dialog/sahne var. Maggie Gyllenhaal sevdiğim bir oyuncu olsa da burada çok iyi bulmadım, Katie Holmes devam etse de olurmuş. Cep telefonlarının yoğun ve uygun kullanımı da senaryonun tazeliğinin en iyi belgesi. Ang Lee'nin Hulk'u ile yükselen çıta bu filmle bir daha erişilmesi zor bir yere taşınmış. Bir adamın her yaptığı film bomba mı olur kardeşim?

Aklımda kaldı; girişteki maskelilerin işini bitireni öldürme emri aldıkları soygun sahnesi. Joker'in "Wanna know how I got these scars?" repliği ve anlattığı hikayeler. Bat-Pod'un kaza yapmış arabadan çıktığı sahne. Joker'e doğru sürdüğü ve elemanın tekrar tekrar "Hit me!" diye seslendiği sahne.

Sonuç; mükemmel

2 ağustos ctesi izledik

http://www.imdb.com/title/tt0468569/

1 yorum:

kilavuzkarga dedi ki...

bence de mega iidi... Seyirciyi dehşete düşüren bazı repliklere de ben çok güldüm... ekstradan küçük esprilerde yok diildi ... sinema da izlemek için kastım taa istinye parka gittik tuubacıımla...

Lakin filmin ASA sı mı biraz kötüydü ne yoksa yönetmen mi ööle bir hava yaratmak istemiş... Filmin dokusunda bir bozukluk var gibiydi.. beni rahatsız eden...

Bakalım bu kısmı okuyor musun: Tayfun gelecekmiş istanbula... onu bi kaç etkinliğe götürmeyi düşünüyoruz

Hadi kalasın saalıcanan... çolua çocua merveye selam :)