Arama

28 Nisan 2008 Pazartesi

Charlie Wilson's War (2007)

**** Charlie did it ****

Konusu şöyle; alkol, uyuşturucu ve kadınlarla arası hiç de fena olmayan Teksas milletvekili Charlie Wilson (Tom Hanks) soğuk savaş döneminde Afganistan'ın Rusya'ya karşı direnişinde, bir köşeye atılmış ajan Gust (Philip Seymour Hoffman) ve Teksas'ın en zengin kadınlarından Joanna Herring (Julia Roberts) ile birlikte destek olur. Bu inanılmaz öykü komünizmin yıkılmasını sağlarken günümüzdeki dünyanın belirlenmesindeki en etkin hareketlerden birinin hikayesi.

Ne anladım; şimdiye kadar pek politikaya bulaşmayan usta sinemacı Mike Nichols, Arron Sorkin'in üstün senaryosuyla belgesel değerinde ama sevimli dille anlatılmış bir komedi çıkarıyor. Dünya tarihini değiştirebilecek olayların bir avuç insan tarafından nasıl olabileceğini hatta olduğunu anlatan film, çok karışık hikayeyi uygun noktalardan alarak temiz, zeki ve komik bir senaryoyla iletiyor. Sonuçta Amerika'nın neden herşeye maydanoz olduğunu sorgulamıyor ama en azından doğru yaptığı işlerde bile yetersiz yöneticiler yüzünden nasıl sonunda çuvalladığını gösteriyor. Tom Hanks Charlie Wilson rolünde gayet inandırıcı bir şekilde çapkın, tasasız ama doğru kartları oynayabilecek politicıyı canlandırıyor. Hoffman bıyıkları ve gözlükleriyle gene bambaşka bir oyun çıkartıyor. Wag The Dog ya da Hunting Party ile aynı kulvarda.

Aklımda kaldı; giriş sahnesinde duasını edip kameraya roketatarı sallayan doğulu animasyonu bütün bu sürecin sonunda yaratılan canavarı temsil ediyor. Gust'ın Wilson'un ofisine ilk geldiği, Wilson'ın bir yandan kendisine açılan dava bir yandan Afganistan konusuyla ilgilendiği volvil tadında sahne. Final repliği: "Bunlar gerçekten oldu. Muhteşemdi ve dünyayı değiştirdi... sonrasını yüzümüze gözümüze bulaştırdık"

Sonuç; gayet güzel

27 nisan pazar günü izledik

http://www.imdb.com/title/tt0472062/

Hiç yorum yok: