Arama

13 Nisan 2008 Pazar

Bee Movie (2007)

** - Neden her yere uçarak gitmiyorsunuz? - Siz neden her yere koşarak gitmiyorsunuz? **

Konusu şöyle; standart bir arı olan Barry B. Benson (Jerry Seinfeld) yaşamının üçüncü gününde okuldan mezun olur ve bal üretimine katılmak olan uzun ve sıkıcı mesleğine başlamak üzere olduğunu öğrenir. Başladıktan sonra işini ömrü boyunca değiştiremeyeceği gerçeği, önce biraz dünyayı görme arzusu doğurur ve polen dağıtıcılarının arasına katıldığı bir görevde Vanessa (Renee Zellweger) isimli bir kız hayatını kurtarır.

Ne anladım; Seinfeld'in ana karakteri seslendirmenin yanında senaryosunu da yazdığı bir animasyon fikri heyecanlandırıcı, ancak tıpkı Karınca Z ve Woody Allen projesinin bekleneni verememesi gibi bu da yoğun bir olmamışlık hissi bırakıyor. Hikaye gayet marksist bir toplumda herkesin görevini ifa ettiği ve ihtiyacı olan kadarını tükettiği, biçilmiş rollerin özgürlükçü bireyler için nasıl bir hapishane olacağını göstermekle işe başlıyor. Asi kahraman bu zinciri kendisi için kırmaya çalışırken aslında tüm arıların sömürüldüğü daha büyük bir dünyayı keşfediyor ve bu sefer insanların yöntemleriyle hakkını arıyor. Sonuçta sömürü ortadan kalkınca doğal yaşamı ayakta tutan polen taşıma işlevi yok oluyor ve dünya tam arızaya giriyor. Orta yolu bulmaya çalışan ama sonuç olarak kapitalist sistem olmasa mahvoluruz mu diyor nedir anlamadığım ilginç bir keşmekeş. Bir arının insanla romantik ilişkisi gibi zaman doldurmak için konulmuş senaryo araçları ise hiç işlemiyor ve havaya karışıp gidiyor. Espriler de çok sofistike kalınca hep geriden gelip anlamaya çalışıyoruz.

Aklımda kaldı; araba camında tanıştığı ve Chris Rock'ın seslendirdiği geyikkanı. Sting'in adı arılarla hiç alakası olmadığı halde (bildiğim kadarıyla yüzüklerin efendisindeki kılıcın isminden almış) ısrarla espri konusu yapması, ve yine arılar ve yahudilik gibi zorlama espriler. Ray Liotta ballar ve mahkeme sahnesi.

Sonuç; olmamış

12 nisan ctesi izledim

http://imdb.com/title/tt0389790/

1 yorum:

kilavuzkarga dedi ki...

AAaaaaa Seinfeld aşkına biraz daha puan verebilirdin... Tamam ben de hayal kırıklığına uğradım ama adamı seviyorum be :)