Arama

29 Eylül 2007 Cumartesi

Goya's Ghosts (2006)

**** Laiklik bir geliyor bir gidiyor ****

Konusu şöyle; Kralın ressamı Fransisco Goya tekrar hortlamaya başlayan işkenceci engizisyon tarafından pek sevilmez ama dokunulamaz da. Ona modellik eden varlıklı bir ailenin kızı yahudi olduğu suçlaması ile "sorgulamaya" alınınca aile Goya'nın kızı kurtarmak için aracılık etmesini rica eder. 15 yıl zindanlarda çürüyen İnes fransız ihtilalinin yayılan dalgaları ile güç kazanan özgürlükçüler tarafından kurtulanlar arasındadır. İçeride peder Lorenzo'nun tecavüzene uğramış ve hiç görmediği bir de kızı olmuştur.

Ne anladım; baba yönetmen Milos Forman bu sefer ünlü ressam Goya'yı konu ediniyor. Aslında konu değil de dönem hakkında film yapmak için onun çevresinde geçen bir hikaye anlatıyor. Hristiyanlığı güç kaynağı olarak kullanan engizisyon içerisinde yer alan Lorenzo özgürlükçü akım hakim olunca onlardan biri oluveriyor ve şeytanın temsilcisi dediği Voltaire gibi yazarların zihnini açtığını söyleyebiliyor. Tam takıyyeci, günümüzün tayyibi işte. Javier Bardem çok başarılı. Natalie Portman hem Ines'i hem de 15 yaşındaki kızını oynuyor.

Aklımda kaldı; ailenin evde yaptığı kendi "sorgulaması" Goya'nın kraliçeyi at üzerinde çizdiği resim için poz verdiği ilk sahnede hakkaten erkeğe benziyor, haklıymış adam :()

Sonuç; güzel

29 eylül ctesi izledik

http://www.imdb.com/title/tt0455957/

Hiç yorum yok: