Arama

27 Nisan 2009 Pazartesi

Yes Man (2008)

*** Was I chewing gum before? ***

Konusu şöyle; Carl Allen (Jim Carrey) karısı tarafından terkedilmesinin ardından inzivaya çekilmiş, en yakın arkadaşlarıyla buluşmak da dahil her tür sosyal faaliyetten uzak duran, kredi onaylamada tahmin edilebileceği gibi sürekli olumsuz yanıt veren bir banka çalışanıdır. Eski dostlarından birinin vasıtasıyla "her şeye evet" diyerek yaşam kalitesini iyileştirme sözü verdiği bir seminere katılınca hayatı baştan aşağı değişir.

Ne anladım; Break-up'ını izlediğimiz Peyton Reed bir özyaşam öyküsü olan kitaptan serbest uyarlama olan bu filmin yönetmeni. Hikaye ve fragmanlar yalan söyleyemeyen bir avukatın hikayesi olan Liar Liar'ın kötü bir devamını izleyeceğimiz hissi veriyor. Evet mizah olarak o seviyeyi yakalayamıyor ancak çok komik anları var, ama bunun ötesinde en temel farkı; orada mistik bir gücün ailesi ile ilgilenmeyen bencil bir adama ilahi bir ders vermesi öğretisi varken burada kişisel irade ve yaşamın kontrolünün bireyin elinde olması temaları benim için daha sıcak bir altyapı oluşturuyor. Öncelikle altı dolu bir fikir; insanın kendisini içerisine hapsettiği toplumun doğasına ne kadar uygun olduğunu sorgulayan verimli bir alan yaratıyor. Bir noktadan sonra çok standart hikayeye, hep evet diyeceğini bildiğimiz bir adamın çok da gerilim yaratmayan çelişkilerine dalan senaryo güçlü bir komedi çıkmasına engel oluyor. Carrey'in de artık yaşını almaya başladığını görmek şaşırtıyor bir yandan da.

Aklımda kaldı; barda başlayan ve sokağa taşınan alkollü Carrey tiplemesi eski günlerini anımsatıyor. Suratını seloteyple şekilden şekilde sokması ile aynı fiziksel yeteneği taşıdığını da gösteriyor. Film bittikten sonra vücuduna rollerblade kıyafeti giymiş bir halde bir tepeden otoyola kendilerini bıraktıkları sahne. Harry Potter partisi.

Sonuç; izlenir

26 nisan pazar günü izledik

http://www.imdb.com/title/tt1068680/

Hiç yorum yok: