Arama

14 Nisan 2009 Salı

Knowing (2009)

**** Bilmek ya da bilmemek ****

Konusu şöyle; MIT'de astrofizik profesörü John Koestler (Nicholas Cage) karısını bir felakette kaybetmiştir ve oğlu Caleb'i yetiştirmeye çalışmaktadır. Caleb'in okulunda elli yıl öncesindeki öğrencilerin gelecek vizyonlarını döktükleri kağıtları içeren bir zaman kapsülü açılır ve Caleb'in şansına kendini kaybetmiş gibi görünen Lucinda'nın tıkabasa rakamlarla doldurduğu kağıt çıkar.

Ne anladım; Dark City ile bildiğimiz ve beğendiğimiz Alex Proyas'ın ona yakın değerde bir bilimkurgusu. Merak ve gerilim unsurlarını sürekli tavanda tutan, bu gizemli hikayesini sonuçta tatmin edici bir finale de taşıyabilen hikayede sıkıntı verici noktalar anne veya baba karakterinin "Çocuğuma bir şey olmasına izin vermem" tarzındaki kendini aşırı önemseyen uyumsuz hareketleri ya da Koestler'in kendisini içkiye boğmuş karakterinin bir an sonra oğluyla çok ilgilenen babaya dönüşebildiği zorlayıcı dönüşler. Buralar daha sakin bir oyuncu yönetimiyle ele alınsa bir başyapıt hissiyatına ulaşabilecek olan film gene de yabana atılacak gibi değil. Giderek felsefik noktalara ulaşan, sonuçta tesadüflerin oluşturduğu bir dünyayı mı yaşıyoruz yoksa herşey önceden yazılı mı ikilemine yer veren, X-files ile Spielberg'in "üçüncü türden.. "lerini akla getiren anlarıyla iyi bir bilimkurgu.

Aklımda kaldı; uçaklı ve metrolu felaket sahneleri mükemmel. Fısır fısır duyulan sesler, ki çocuğun duyma problemini görünce finalin buna bağlanacağını falan sandım ki yanılmışım.

Sonuç; izlenir

11 nisan ctesi günü izledik

http://www.imdb.com/title/tt0448011/

Hiç yorum yok: