Arama

15 Nisan 2009 Çarşamba

The Reader (2008)

*** Kitap kurdu ***

Konusu şöyle; onbeş yaşındaki genç lise öğrencisi Michael Berg (David Kross) okul dönüşünde hastalanıp sığındığı bir apartmanın girişinde kendisine yardım eden otuzlarındaki Hanna Schmitz (Kate Winslet) ile tanışır. Bir yaz boyunca biraz kitap okuma ardından seks tarifeli tutkulu bir ilişki yaşadığı kadının kaybolmasının ardından yıllar sonra bir hukuk öğrencisi sıfatıyla izleyici olarak katıldığı Nazi savaş suçlularının yargılandığı mahkemede Hanna'yı sanık sandalyesinde görür.

Ne anladım; bir Nazi soykırımı ile hesaplaşma etiketi bu hikaye için çok dar bir kalıp. Ergenliğin kapısındaki Michael için heyecanlı, tutkulu ve yepyeni bir deneyim olan cinsellik Hanna'nın öğretmenliğinde gelince hem hayatının ilk aşkını buluyor hem de ailesinin de bir kısmına sebep olan çekinik, kapalı ve soğuk karakterinin kalıbını döken kalp kırıklığını yaşıyor. Mahkeme sırasında kadının başka gençleri de benzer şekilde kullandığını öğrenmesinin etkisini yadsımak mümkün değil. Terazinin özdeşleşebilecek tarafını temsil eden Michael'ın aksine Hanna karakteri alabildiğine karışık. Önce bu münzevi hayatının bir "çocuk" için bozulması, hoyrat cinselliği, ardından mahkemede diğer sanıkların inkar ettiği faaliyetleri anlamsız bir şekilde savunmaya çalışması, üstüne üstlük bu ısrarını sonuna kadar götürmesi bir gerizekalı ya da akıl hastası olduğunu düşündürüyor. Okuma bilmediğini itiraf edememenin utançla izah edilemeyecek bir cezanın kabullenmesine yol açması ancak kadının hem yaptıklarının ahlaki boyutlarını tartamayan hem de etrafında yaşananları değerlendiremeyen bir hasta olduğundan başka bir sonucunu bulamadım ama hikayede bu da bir çıkış veya sonuç getirmiyor. O tarafı aksak olsa da Michael'ın altüst olan dünyasını gayet iyi anlatmasıyla ve her üç oyuncunun da çok iyi oyunları ile durumu kurtaran bir drama.

Aklımda kaldı; Michael tek başına iskeleye gider, soyunur ve suya girer. Karşıdan güneşin ters ışığında tepeden çekimde Michael'ın çıplak vücudu parlak ışık içinde görünmez sadece kafası belli olur. O karlı günde görüşmeye gitmekten vazgeçtiği sahne.

Sonuç; idare eder

14 nisan gecesi izledik

http://www.imdb.com/title/tt0976051/

Hiç yorum yok: