Arama

10 Ekim 2008 Cuma

Smart People (2008)

*** Sevdiğim türde zayıf bir film ***

Konusu şöyle; yakın zamanda kaybettiğin karısına saplantıyla bağlılık duyan çevresine ilgisiz profesör Wetherhold (Dennis Quaid) sivridilli kızıyla (Ellen Page) beraber yaşamaktadır. Çulsuz kardeşi (Thomas Hayden Church) bir süreliğine yanına taşınır, profesör de geçirdiği bir kaza sonrası hastanede kendisiyle ilgilenen doktor Janet (Sarah Jessica Parker) ile yakınlaşır.

Ne anladım; İsrailli yönetmen Noam Murro'nun ilk filmi. Bağımsız film tadından, sinirli ve huysuz bir ana karakter ve etrafındaki sıradışı tiplemeler üzerinden bir uyum sağlama çalışması. Quaid vücut diliyle ciddi bir çaba harcamış, yamalı dirsekli ceketiyle de tamamlamış. Parker haricindeki oyuncular rollere uygun duruyorlar, ama filmin zayıflığı senaryoda yatıyor. Fazla derinleşemeyen karakterler ve çok ilgi çekmeyen durumlar izleyicinin merağını üzerinde tutamıyor. Girme o yola diye yalvartacak kadar pembe bir finale gitmesi de felaket. Thomas Haden Church sağlam bir yardımcı oyuncu artık, bu filmde de ilgi merkezi olmayı başarıyor. "Accidental Tourist"in zayıf bir versiyonu.

Aklımda kaldı; filmin adındaki "smart" sıfatı zeki insanlardan ziyade idare eder, yaşamayı becerecek yetenekte insanları ifade ediyor, ama belki de izleyiciyi yanlış yönlendiren bir ifade olmuş, yoksa izlediklerimiz "ukala" insanlar. Amca kızın içmeye gittikleri sahne, "aptal olmak nasıl bir şey?" sorusu ile biten.

Sonuç; idare eder.

http://www.imdb.com/title/tt0858479/

1 yorum:

Tolga YILDIRIM dedi ki...

Kerem'in yorumuna katilyorum. Ben de filmin "zeka" dan ziyade "ukalalığa" odaklandığını dusunuyorum. Filmin adı kesinlikle "smart people" degil "smart ass people" olmalıydı. Akıllıca diyaloglarla bezenebilecek bir hikaye bence sadece ukalalıga indirgenerek mahvedilmis.
Yine de bu kadar kotu filmin arasinda benden de 3 yildiz aldi. Yine de bardaki "aptal olmak nasıl bisi?" tarafı olmasaydı demekten kendimi alamıyorum.