Arama

24 Mart 2009 Salı

RocknRolla (2008)

*** Monsteroustickalotis ***

Konusu şöyle; Lenny Cole (Tom Wilkinson) Londra'da gayrimenkul piyasasında yasadışı işler yapan eski moda bir mafya patronudur. Rusya'nın zenginlerinden Uri için bir arsanın imar işini belediyedeki bir üst düzey memura şantaj yaparak halletmeye çalışır. Karşılıklı anlaşmalarında güven telkini için değerli bir resim geçici bir süreliğine el değiştirir. Para transferinde kullanılan One Two (Gerard Butler) Uri'nin muhasebecisi Stella (Thandie Newton) tarafından ayartılır ve para çalınır. Bu arada resim Lenny'nin uyuşturucu bağımlısı rock yıldızı üvey oğlu Johnny Quid'in (Toby Kebbell) eline geçer.

Ne anladım; Guy Ritchie iki filmlik aradan sonra asıl ününü sağlayan ilk filmlerindeki Londra'nın suç dünyasına geri dönüyor. Gene çok karakterli, bol yan hikayeli, tam maço mafyozo tiplerle dolu bir hikaye var burada. Ritchie'ye Londra'nın Scorcese'i diyenler var, bence hiç hakedilmeyen bir ünvan. İlk filminde müthiş bir keşif olarak görünen anlatım tarzı aradan geçen sürede iyice bayatlamış, zaten sığ karakterler üzerine kurulan çatı skeçler haline geliyor ki filmde de birçok hikaye sadece imalar yoluyla öksüz bırakılıyor. Evet herşeyi göstermek zorunda değil ama zaten burada herşeyin üzerinde ilerleyen bir derlitoplu öykü de olmayınca gereğinden de uzun, sıkıntı verici bir toplama haline gelen hikaye birkaç sahnesi dışında ilgiyi de pek toplayamıyor. Yönetmen için ciddi bir gerilemenin ardından hafif bir toparlama olarak nitelenebilecek bu deneme gösteriyor ki ya bu anlatım tarzını gene etkin olarak kullanabileceği başka bir tema bulmalı ya da artık erken emekli olmalı. Bir gangsterin hayran olduğu arkadaşının eşcinsel olduğunu öğrenmesi üzerine iyi bir espriymiş gibi yüklenmesi homofobinin pençesinde bir liseli olgunluğunu! gösteriyor. Kurgusu ve eğlencesi ile izlenebilir ama bekleneni pek veremiyor.

Aklımda kaldı; One Two'nun iki Rus gangster tarafından tren rayları üzerinde takip edildiği sahne. Heavymetal müzik grubunun paralel kurguda kullanıldığı sahne.

Sonuç; zorlama

21 mart ctesi günü izledik

http://www.imdb.com/title/tt1032755/

Hiç yorum yok: