Arama

23 Şubat 2009 Pazartesi

Doubt (2008)

**** And cut your nails ****

Konusu şöyle; Kennedy'nin öldürülmesinin ertesi yılında Bronx St. Nicholas katolik okulu. Okulun müdiresi Rahibe Aloysius (Meryl Streep) okulu sert bir şekilde yönetmektedir. Yeni rahibe James (Amy Adams) okulun tek zenci öğrencisi Donald'ın rahip Flynn (Philip Seymour Hoffman) tarafından tek başına odasına çağrılmasını müdireye iletir. Başrahibe Flynn'in çocuğa cinsel tacizde bulunduğundan emindir ve ona karşı savaş açar.

Ne anladım; John Patrick Shanley'in kendi sahne oyunundan senaryolaştırdığı ve yönettiği psikolojik drama geçtiği dönemin yoğun değişim temasını içeren arkaplanını kullanarak katı gelenekçilik ile yenilikçiliği karşı karşıya getiriyor. Tükenmez kalemden yemekteki kemiği ağızdan çıkartmaya kadar her tür disiplinsiz addettiği olguya düşman olan Rahibe Aloysius rolünde Meryl Streep tepeden tırnağa bir despotluk sembolü olurken Hoffman özellikle iki vaazında döktürüyor. Hikaye derinleştikçe yapısı gereği neredeyse hiçbir açık vermezken arada kalmışlığı ile izleyiciyi Rahibe James yansıtıyor. Çocuğun annesi ile rahibe arasındaki uzun sahne hikayenin klasik raylardan tamamen çıktığı çok etkileyici bir nokta, burada ailenin de olaya katılacağı ve bir tür hukuk savaşına dönüşeceğini düşündüğümüz film artık tamamen bir inanç ve vicdan meselesi haline geliyor. Sonunda rahibenin "şüphelerim var" ağlaması izlerken çok ters teperken sonrasında kolay akıldan çıkmayan ve zihni kurcalayan sahneler göz önünden de gitmiyor. Sürekli ters açılarla ilginç kadrajlar deneyen görselliğin ardında Roger Deakins var.

Aklımda kaldı; rahibelerin kasvetli yemeği sırasında rahiplerin muhabbet goygoyu. Bıçaklanan yastık/dedikodu benzetmesi.

Sonuç; etkileyici

21 şubat ctesi gecesi izledik

http://www.imdb.com/title/tt0918927/

Hiç yorum yok: