Arama

9 Şubat 2009 Pazartesi

Changeling (2008)

**** Never start a fight, but always finish it ****

Konusu şöyle; 9 yaşındaki oğlu ile beraber yaşayan ve bir telefon şirketinde vardiya şefliği yapan Christina Collins (Angelina Jolie) oğlunun kaybolması üzerine polise başvurur. Bir kaç ay sonrasında kendisine Los Angeles polisi tarafından bir çocuk getirilir ancak gelen çocuk kendi oğlu değildir. Ancak polis kötü imajını düzeltecek bir başarı olarak gördüğü bu hatayı düzeltmek yerine anneyi ikna etmekte ısrar eder.

Ne anladım; Clint baba bir sene aradan sonra gene iki filmle vizyona giriyor. Bunların ilki birinci dünya savaşının hemen ardından Amerika'da yaşanmış bir çocuk kaybolması vakasını konu alıyor. Dönem polis teşkilatının kendisinin tamamen pisliğe gömüldüğü, en büyük suç örgütü haline geldiği bir dönem. Toplum içerisinde bu durumu afişe eden din adamları, sosyal liderler var, halk da sokak gösterileriyle protestolarını yapıyor. Dolayısıyla polis teşkilatındaki yöneticiler de gerginlik içerisinde, buldukları en küçük olumlu olayı kamuoyunda başarı hikayesi olarak sunmaya çalışıyor. Öte yandan yalnız başına bir kadının kendisine dayatılan "gerçeklere" itiraz etmesi itaatsizlik ve akıl hastalığı belirtisi olarak gösterilip engizisyonun cadı yakması gibi bir sessiz sedasız cezalandırma yöntemini tetikleyebiliyor. Karamsar bir hikayeyi annenin yanında kalarak, gizemli bir polisiye yolu yerine toplumsal analiz ve direniş hikayesi şeklinde anlatmayı tercih eden Eastwood hava olarak "Mystic River"ını anımsatan bir çalışma çıkartıyor. Jolie çıkışını sağlayan, benim pek beğenmediğim "Girl, Interrupted"dan sonra gene bir tımarhane bağlantılı hikayede yer alıyor, ancak yıllar oyunculuğunda ölçülülüğü kazandırmış, tipi saçları döneme çok uyuyor ve çok başarılı bu sefer. Northcott'ı oynayan Jason Butler Herner, M deki Peter Lorre'u anımsatan tipi ve oyunuyla akılda kalıcı.

Aklımda kaldı; Collins'in düzgün davranırım hastaneden çıkartırlar düşüncesiyle doktorun karşına çıktığı ve sorularla darmadağın olduğu ilk görüşmeleri. Northcott'ın baltayla daldığı kümesteki flashback.

Sonuç; gayet iyi

7 şubat cumartesi gecesi Capitol'de izledik

http://www.imdb.com/title/tt0824747/

Hiç yorum yok: