Arama

7 Eylül 2008 Pazar

Redbelt (2008)

*** The belt is to just keep your pants up. ***

Konusu şöyle; küçük salonunda ju-jitsu eğitimi veren idealist Mike Terry (Chiwetel Ejiofor) maddi krizin içindeyken tesadüfen bir film yıldızını bir bar kavgasından kurtarır. Hem kendisine hem karısına iş imkanı sunan oyuncu bambaşka olaylara sebep olacaktır.

Ne anladım; usta senaryo yazarı David Mamet'in yazıp yönettiği "kırmızı kuşak" tema olarak yazarın başyapıtı "House Of Games"ine yakın duruyor. Ortada tam olarak nasıl yapıldığı anlaşılamasa bile bir dolandırıcılık var. Bu sefer ana karakter sanki başka bir dünyadan gelmiş gibi duran, tüm pisliğin içinde dürüst ve doğru kalmakta inat eden bir erkek. Kodlarla yaşayan sakin kahraman ve filmin dingin tarzı Jarmusch'un "Ghost Dog" unu anımsatıyor. Finaldeki "hesaplaşma"ya kadar son derece iyi gelen anlatı burada çuvallıyor bence, sonunu beğenmedim. Otoparktan yürüyüp gitse bile daha iyiydi, hem karanlık atmosfere daha çok uyardı. Bu noktaya kadar da oyuncuların idare eder iş çıkardıkları filmi ayakta tutan Mamet'in senaryosu; karakterler, diyaloglar ve hikayeyi anlatış şekli. Dövüş filmine benzeyen afişe aldanılmasın tüm görünen ju-jitsu dersler ve finalde bir kapışmadan ibaret.

Aklımda kaldı; siyah bilya seçen dövüşçünün handikap aldığı seramoni. Sopa yiyen film yıldızı sayesinde hayallerine bir anda ulaşacaklarını düşündüren hikayenin birazdan büyük bir hüsrana dönüştüğü bölüm.

Sonuç; fena değil

7 eylül pazar izledik

http://www.imdb.com/title/tt1012804/

Hiç yorum yok: