Arama

10 Eylül 2008 Çarşamba

99 francs (2007)

**** Everything is temporary. You, me.. especially me ****

Konusu şöyle; dahi reklam yazarı Octave (Jean Dujardin) tutkulu bir ilişki yaşadığı Sophie ile ayrılınca iyice hayattan kopar. Aynı zamanda ünlü bir yoğurt firması için hayatının en önemli kampanyasını tasarlamaya çalışmaktadır.

Ne anladım; eski bir reklamcı olan Frederic Beigbeder'in içinden geldiği dünyaya ağzına geleni söylediği kitabı çevresinde oluşturulan filmin köşebaşları kitaba sadık. Jan Kounen aksiyon ağırlıklı özgeçmişi ile bu tür bir film için ilginç bir seçim ama sonuç başarılı. Dujardin, yazarın alter egosu olan karakterde Beigbeder'e de olağanüstü benzerliği ile çok doğru bir seçim. Film iki alternatif son içeriyor gibi ama tabii ki birinci sanal final henüz çektikleri reklam bile görünmediği için sadece izleyiciye yapılmış bir şaka. Genelde başarılı Fransız romanlarının felaket Fransız filmlerine dönüşmesi ızdırabını yaşadığımdan beklentim yüksek değildi ama burada tam tersi şekilde kitabı harika bir senaryolaştırma ve görselleştirme çalışması var. Vardığı sonuçlar her zaman doğru olmasa da Beigbeder'in sinirli, sık sık çelişkili tarzını seviyorum, aynı tadı filmden de aldım.

Aklımda kaldı; extasy alıp araba kullandığı animasyon/fantezi/katliam yolculuğu. Barkodlu giriş jeneriği, süpermarketli final jeneriği.

Sonuç; beklediğimden iyi

10 eylül çarşamba sabahın köründe uykum kaçtı

http://www.imdb.com/title/tt0875113/

Hiç yorum yok: